Dolfs skola i källkritik #0: Introduktion och brasklapp
[Brasklappen, om man vill gå direkt till den, hittas här]
Det har tjatats mycket om fejk news det senaste året, och våra statsmakter verkar vara inställda på att försvara traditionella mediers befästningar. Det talas särskilt om påverkansoperationer i samband med olika val. Det dyker upp lite olika projekt där man granskar nyheter (som t.ex. Viralgranskaren) och det har förekommit inslag i nyheterna om hur man skall lära skolbarnen källkritik. Mitt intryck är mest att denna ”källkritik” kan sammanfattas i att traditionella media är bra, alternativa media dåliga. (det var inte en avsiktlig alludering till Djurfarmens ”fyra ben bra, två ben dåligt”, men det passar ju ganska bra ändå).Jag var redan innan jag började blogga för över 5 år sedan vid ett tillfälle inne på att starta en studiecirkel om källkritik, och jag tog lite grand upp det med högstadieeleverna när jag vikarierade som lärare i matte, NO och data under 2013. Ämnet ligger mig varmt om hjärtat, och jag har länge tänkt skriva om det. Men jag insåg att jag aldrig skulle kunna avhandla det i ett eller ett par inlägg, inte ens mina ordrika inlägg räcker till för att avhandla ämnet. Så jag fick vid något tillfälle idén att jag istället skulle göra en längre serie av (förhoppningsvis, peppar peppar) kortare inlägg där varje inlägg behandlar någon specifik aspekt av ämnet. Och i slutändan kanske de med lite redigering skulle kunna sammanställas till en liten instruktionsbok. Men det lär aldrig ske. Om inte någon annan gör det i alla fall.
Så därför inleder jag nu denna serie och hoppas komma med nya inlägg i serien utan att det går alltför lång tid emellan. Minst ett per vecka. Jag har väl en vag idé om ett upplägg: ungefär som så att jag börjar med lite mer filosofiska och resonerande inlägg och sedan längre fram i serien går in mer på mer specifika och praktiska saker. Men eftersom upplägget som sagt är vagt, väldigt vagt, och bara finns i huvudet på mig så kommer det nog att bli lite ojämnt och hoppa fram och tillbaka.
De som är gamla trogna läsare och har hängt med under tiden på GenusDebatten kanske tycker att det mest är gammal skåpmat, men jag hoppas de hänger med ändå. Kanske något intressant dyker upp och lite nya infallsvinklar presenteras. Och även om du som läsare redan har bra koll på det här med självkritik, så kanske serien kan bli användbar i umgänget med vänner eller för att lära barnen att inte bara kritiklöst svälja allt som kommer deras väg.
Det får väl räcka som introduktion. Nu brasklappen.
Ett problem som jag tyvärr inte lär kunna undvika är det här med mina egna åsikter och politiska preferenser. Jag skulle helst vilja att alla inläggen blir åsiktsneutrala och/eller använder sig av exempel från alla politiska läger och inte specifikt speglar min egen syn på saker och ting. Det går säkert att åstadkomma, men skulle innebära en oerhörd massa merarbete. Jag har ingen lust att sitta och ägna en massa tid till att leta efter nya exempel när jag redan har gamla, bara för att hålla mig neutral. Det är därför oundvikligt att min egen subjektiva syn kommer att slå igenom i de exempel jag väljer. Men jag väljer exemplen, vilka de än är, enbart för att illustrerar principer och idéer. Det är INTE min avsikt att rida mina egna politiska käpphästar i den här serien. Det kommer jag ändå att göra i andra inlägg.
Så väl mött, hoppas det blir en intressant färd genom den åttonde kretsen, lögnarnas tillhåll.
(Det första egentliga inlägget i serien hittar du här.)
©2018 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.